E-books

Meer lezen? MacFan brengt ook e-books uit, met verzamelde columns over Apple en de Mac, en met fictieve verhalen over technologie.

MacFundamentalist

Precies honderd keer schreef Jack Nouws een column in het blad MacFan. Over Apple en de Mac. Elke twee maanden een nieuw, scherp verhaal. In honderd columns tijd veranderde evenwel veel. Apple transformeerde van een niche-speler op de computermarkt tot het grootste bedrijf ter wereld. Honderd columns van Jack Nouws vormen een mooi tijdsbeeld van de afgelopen 17 jaar, waar Jack scherp en kritisch naar kijkt. Een boek voor mensen die graag fan zijn – op het fundamentalistische af, wellicht – maar toch bovenal ook graag zélf blijven nadenken.

Met illustraties van Albo Helm.

Happen

Op een zondagnacht kan Mark niet slapen en maakt hij een wandelingetje met niets meer dan een iPod en zijn portemonnee bij zich. Als hij terugkomt in zijn straat, ziet hij dat de politie zijn huis is binnengevallen. Mark weet precies waarom en slaat op de vlucht. Hij vindt een flatje om onder te duiken en zondert zich compleet af, maar blijft onder de naam Bob Nogwat wel de dating-app Happn gebruiken op zijn iPod touch. Doelbewust slaat hij Marieke, een eenzame, niet zo charmante vrouw aan de haak. Hij is ervan overtuigd dat zij zijn ticket naar de vrijheid is…

Terugtijd

Een auteur met een fascinatie voor technologie schrijft vaak over de toekomst. Maar JJC Nouws gaat in deze bundel precies de andere kant op. De drie korte verhalen gaan weliswaar over zaken als iPhones, FaceTime en Google Street View, maar al die technologie blijkt alleen maar een springplank voor een duik in het verleden. Een verleden waarin fantaseren over de toekomst lijkt te compenseren voor een pijnlijk gemis.

Met de verhalen Opa’s tijdreiskast, Een lege stoel om op te zitten en De zon schijnt altijd op Google Street View, plus een nawoord van de auteur. Geïllustreerd door Inge Nouws.

Wat zegt Jack? – 2019

Jack Nouws is dé Apple- en Mac-columnist van Nederland. Jarenlang schreef hij in het tijdschrift MacFan een column – en nu MacFan een digitale nieuwsbrief is geworden, geeft hij elke twee weken zijn mening in het slotwoord van die nieuwsbrief. Een soort mini-columns, onder de titel ‘Wat zegt Jack?’. In deze bundel zijn al zijn slotwoorden van 2019 gebundeld – en voorzien van een voorwoord van MacFan-hoofdredacteur Ferry Piekart. Leuk om nog eens doorheen te bladeren – als je een echte MacFan bent.

Wat zegt Jack? – 2020

In de nieuwsbrieven van MacFan geeft Jack Nouws elke twee weken zijn mening over recente ontwikkelingen rondom Apple en de Mac in het slotwoord ‘Wat zegt Jack?’. In deze bundel zijn al zijn slotwoorden van 2020 gebundeld – en voorzien van een voorwoord van MacFan-hoofdredacteur Ferry Piekart. Leuk om nog eens doorheen te bladeren – als je een echte MacFan bent. Het is meteen ook een soort jaaroverzicht van de Mac in 2020.

De grip kwijt

Vier korte verhalen voor op je telefoon, die elk op een heel eigen wijze laten zien wat er kan gebeuren als mensen de grip op technologie verliezen. Van een man die door Wordfeud de grip verliest op zijn datingleven, tot een wereld waarin het Verenigd Netwerk der Computers hamburgers naar pannenkoeken laat smaken. Met een goede reden ook nog.

Met verhalen van Harry Hol, Quirijn Metz, JJC Nouws en Ferry Piekart.

Gemekker

Ferry Piekart beschrijft in 27 hilarische columns hoe hij verandert van een gewone computergebruiker in een verdwaasde Apple-fan. De liefde voor zijn Mac en iPhone gaat soms erg ver, maar is stiekem herkenbaar voor iedereen die mooie spullen koestert. Zo begint Piekart zich zorgen te maken over de kleinste krasjes en krijgt hij tot zijn eigen verbazing moeite met het weggooien van Apple-verpakkingen. Bovenal transformeert de ex-Windowsgebruiker tot een Mac-pleitbezorger, met de column in tijdschrift MacFan als uitlaatklep van zijn emoties. Een selectie van 24 columns uit dat blad, plus drie nieuwe columns èn twee interviews, zijn gebundeld in dit e-book. 

Met illustraties van Marijn van der Waa.

Bekijk ook de hilarische trailer voor dit boek op gemekker.net.

Meer gemekker

In zijn columns in MacFan blaast Ferry Piekart al jarenlang zijn eigen Apple-fanatisme op tot groteske proporties. Of hij nou aan de Genius Bar hangt vanwege een krasje in zijn beeldscherm, eBay afstruint naar een niet-neppe-accu voor zijn oude iBook of met Miss Bikini in een filmstudio staat maar weinig oog heeft voor haar bikini vanwege zijn iPhone… Piekart veroorzaakt met zijn ‘gemekker’ altijd weer een hilarisch verhaal.

Meer gemekker is de langverwachte opvolger van de eerdere bundeling Gemekker. In het boek zijn 27 columns gebundeld die eerder in tijdschrift MacFan verschenen. Plus een gloednieuwe, nooit eerder gepubliceerde anekdote.

Wederom met illustraties van Marijn van der Waa.

Nog wat gemekker

Dit is het derde en laatste deel in de Gemekker-serie lijkt Ferry Piekart langzaam wakker te worden uit zijn Apple-verdwazing. Alhoewel hij nog steeds idolate MacFan-trekjes vertoont, kijkt hij nu ook hoe andere mensen en bedrijven om hem heen met tech omgaan. Hij koopt een heliumhaai uit een Instagram-advertentie en vraagt zich af wat dat doet voor zijn Facebook-profiel, hij gaat een frietje halen bij de snackbar en constateert dat de snackbarman een cookie in zijn hoofd moet hebben, en hij beschrijft de ufo-ervaring als hij ’s avonds laat sportieve renners tegenkomt die met steeds meer knipperlichten en andere tech zijn behangen.

Dit deel bevat 22 columns die van 2015 tot en met 2019 verschenen, plus een gloednieuwe, niet eerder verschenen column. Met nog één keer de illustraties van Marijn van der Waa.